Bangkok – Kuala Lumpur – Java

**Edit: Goede internet verbinding gevonden! Foto’s bijgevoegd

*Deze keer geen foto’s. Volgende keer waarschijnlijk ook niet. Waarom niet? Omdat het uploaden van foto’s vanaf een camera naar WordPress op een smartphone een bijzonder frustrerend proces is, zeker met de prehistorische internetverbindingen waar ik hier regelmatig mee te maken heb. Jammer wel, want ik stop graag moeite in het maken van een mooie foto en deel deze vervolgens graag. Daarnaast zeggen foto’s vaak meer dan een hele lap tekst (zo leert ons het alom bekende spreekwoord: “foto’s zeggen vaak meer dan een hele lap tekst”). Nu op naar m’n blog!

Ben ik weer!

Op 4 februari schreef ik voor het laatst vanuit Bangkok. Drie dagen later zou ik in deze stad mijn laatste verstandskies laten verwijderen omdat ook deze klachten gaf. De laatste keer dat ik hier een verstandskies liet trekken beviel me relatief goed en daarom besloot ik alles hetzelfde te doen. Zelfde stad, zelfde ziekenhuis, zelfde kaakchirurg en zelfde hotel. Opnieuw een prima ervaring, alleen was de ingreep dit keer iets heftiger. Dit had tot gevolg dat mijn hoofd gedurende een week, op zijn zachtst gezegd, een vrij asymmetrische vorm aannam.

14 februari vertrok mijn vlucht naar Kuala Lumpur, Maleisië. Tot die tijd ben ik in Bangkok gebleven. In totaal heb ik in de afgelopen drie maanden een kleine maand in Bangkok ‘gewoond’. Een unieke ervaring. Ik ga de stad en haar levendige dynamiek zeker missen. Helaas heb ik geen verstandskiezen meer dus die reden om terug te gaan is er niet. 

Van Maleisië verwachtte ik niet heel veel en het is ook niet zo’n gangbaar land om te backpacken. Vandaar dat ik enkel op doorreis naar Indonesië drie dagen doorbracht in Kuala Lumpur. In deze dagen bezocht ik onder andere de beroemde Petronas torens, de Batu Caves en het Nationaal Museum.

Kuala Lumpur is een multiculturele stad. Waar ik zat woonden voornamelijk veel Indiërs. Hun aanwezigheid in Maleisië is ten eerste te verklaren door prekoloniale banden die Maleisië had met India. Ten tweede doordat, nadat Portugal en Nederland Maleisië als kolonie over moesten geven aan de Britten, de Britten Indische arbeiders naar Maleisië brachten. In de drie dagen dat ik hier was heb ik dus voornamelijk Indisch gegeten. Zoals het hoort met blote handen en zonder bestek. Werkelijk heerlijk al die Indische gerechten! Al wordt het dagelijks terugkerende ‘mindful kwartiertje’ er een stuk minder mindful van..

Mijn drie hele dagen in Kuala Lumpur lieten me zien hoe rijk en divers de geschiedenis en cultuur van Maleisië eigenlijk is. Dit is een land waar ik zeker nog een keer naartoe wil om het helemaal te bekijken. Waarom ik dan niet langer gebleven ben? Omdat ik een uitreisbewijs nodig had en ik er, naast Kuala Lumpur, in eerste instantie niet teveel van verwachtte. Mijn volgende vlucht stond daarom geboekt voor 18 februari.

18 februari vloog ik door naar Jakarta, Indonesië. De sporen van het koloniale verleden zijn in Indonesië duidelijk terug te vinden. Gebouwen, straatnamen en met geluk af en toe een praatje in het Nederlands met een local die de taal van zijn overgrootouders heeft geleerd. Ook de lokale taal, het Bahasa Indonesia, bevat duidelijke sporen van de Nederlandse taal. Raad maar eens wat bijvoorbeeld de woorden ‘bagasi’, ‘handuk’, ‘kopling’ en ‘asbak’ betekenen.

Roken is uitzonderlijk populair in Indonesie. Deze serie fotos maakte ik in Bandung

In de afgelopen dagen ben ik samen met de Duitse Julian vanuit Jakarta via Bandung naar Jogjakarta gereisd. De mensen in Indonesië zijn uitzonderlijk vriendelijk en willen, om redenen die me nog niet geheel duidelijk zijn, allemaal met Westers uitziende mensen op de foto. Er vormt zich letterlijk een rij van wachtenden wanneer je in een drukke plaats akkoord gaat met het nemen van één foto.

Waarschijnlijk reizen we morgenavond door naar Malang. Vanaf hier bekijken we hoe we het best de vulkaan Bromo kunnen bereiken om deze vervolgens te beklimmen. Best een uitdaging aangezien de zon hier over een paar dagen (en dagelijks bijna) het zenit bereikt en het overdag dus bloedheet is. Daarnaast is het regenseizoen hier nog niet afgelopen waardoor het behoorlijk klam kan worden (relatieve luchtvochtigheid 80 t/m 99 %). Ondanks dat is het op Java fantastisch en weer compleet anders dan de andere plaatsen die ik tot nog toe bezocht heb!

 

De zon (bijna) recht van boven tijdens ons bezoek aan de Borobudur tempel